Dansa Espanyola

Jóvenes bailarines practicando danza española

La Dansa Espanyola forma part dels nostres senyals d’identitat. Comprén una sèrie d’estils o disciplines com són el flamenc, l’escola bolera, la dansa estilitzada o clàssic espanyol i el folklore, assignatures que s’estudien totes al nostre Conservatori. 

A grans trets podem dir que: 

El folklore és l’expressió cultural d’una regió o d’una població. El componen músiques, danses i vestuaris tradicionals de cadascun dels diferents llocs i èpoques. L’ús, les festes i costums populars l’han conservat i amb el temps s’ha convertit en un dels nostres senyals d’identitat. S’estudia en primer i segon curs dels Ensenyaments Elementals. 

El flamenc, fruit del mestissatge cultural àrab, cristià, jueu i gitano, és hui en dia un art reconegut com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, declarat per la UNESCO des de 2010. Un art originari d’Andalusia. Al costat del ball, el sol acompanyar la guitarra i el cante, on es combinen moviments elegants i suaus amb intensos taconeos. La introducció o inici que es fa del flamenc en els cursos elementals es denomina “Tècnica de Sabata” i s’imparteix des de 2n curs. 

L’Escola Bolera sorgeix de l’afrancesament de les danses populars que en el segle XVIII hi havia a Espanya, coneguda com a “Goyescas”. Són danses curtes que es ballen tradicionalment amb vestits de l’època del pintor Goya, per això el seu nom popular, l’ús de les castanyoles. Tot açò és el que caracteritza principalment l’Escola Bolera, així com la simpatia, la gràcia i la coqueteria en l’execució de la majoria de les variacions. Aquesta disciplina es comença a impartir des de 3r curs, una vegada que l’alumne/a ha adquirit la base tècnica de la dansa clàssica. 

La Dansa Estilitzada, o dansa culta, transcorre entre 1900 fins a l’actualitat, es nodreix del coneixement i caràcter de les tres formes bàsiques del ball espanyol: l’Escola Bolera, la Flamenca i els Balls Regionals, però executats des d’una disciplina acadèmica i elevant-la a un llenguatge universal. Pot ser la més alta manifestació artística del ball espanyol. En els cursos d’ampliació d’estudis, a més de continuar formant-se en totes les assignatures apreses en els cursos elementals, s’estudia també la dansa estilitzada.